4
koraka do plana prehrane
onkoloških bolesnika
Picture of two families walking in park

Postići dnevne nutritivne potrebe može predstavljati veliki problem onkološkim bolesnicima. Zbog same bolesti, dolazi do smanjenja apetita te povećanih nutritivnih i kalorijskih potreba. Zbog tumorske terapije kao što su zračenje i kemoterapija, dolazi do smanjenja mogućnosti hranjenja kod bolesnika, smanjena im je mogućnost probave hrane te apsorpcija nutrijenata. Nadalje, nuspojave tumorske terapije kao što su povraćanje, proljev te iscrpljenost, mogu smanjiti apetit bolesnika. Bolesnici koji su pothranjeni slabije podnose tumorsku terapiju, nuspojave su izraženije te imaju smanjenu kvalitetu života. Zbog toga je vrlo važno osigurati hranu koja je nutritivno bogata. Održavanjem zdrave i nutritivno potpune prehrane nije samo esencijalno da čini vaše tijelo jakim da mu je lakše boriti se s bolešću, već može biti od pomoći u smanjenju nuspojava tumorske terapije. Koju hranu trebate konzumirati da bi postigli ciljeve? To ovisi o vrsti karcinoma te o vrsti tumorske terapije. Dok bi zdravi izbalansirani jelovnik trebao sadržavati puno voća i povrća, žitarica i proteina, odluku o količini i vrsti hrane te dodacima prehrani, trebali bi donijeti u suradnji s vašim liječnikom i/ili nutricionistom.

Kroz 4 koraka do plana prehrane onkoloških bolesnika:

1.Voće i povrće: konzumiranje voća i povrća, posebno onih koji sadrže velike količine antioksidanasa, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNA stanice te mogu biti okidač oboljenja. Na primjer, zeleno lisnato povrće kao što su brokula, cvjetača, kelj i špinat, voće kao što su banane, jagode i naranča te različito bobičasto voće kao što su borovnice, maline i kupine.

2.Žitarice: Složeni ugljikohidrati koji se nalaze u žitaricama imaju ulogu u osiguranju energije.

3.Proteini: u prehranu je potrebno je uključiti više proteina nego kod zdravih osoba. Proteini imaju ulogu u oporavaku/cijeljenju tkiva i u prevenciji infekcija tijekom tumorske terapije. Preporuka su biljni izvori proteina kao što su grah, grašak i leća te proteini životinjskog porijekla kao što su riba, perad i mliječni proizvodi.

4.Hranu koju je potrebno izbjegavati: prženu hranu, roštilj, veliki unos soli i šećera, crveno meso te procesuirano meso kao što su kobasice, slanina, šunka. Također trebali bi izbjegavati konzerviranu hranu i alkoholna pića.

Hrana koja pomaže smanjenju nuspojava terapije:

• Suhoća usta i grla: konzumirati hranu kao što je shake, pudding, jogurt, posni sir.
• Mučnina i povraćanje: jesti češće i manje porcije slane i blage hrane kao što je slanac, riža, krumpir te hranu koja sadrži đumbir.
• Proljev: piti mnogo tekućine, izbjegavati kavu. Jesti meso kao što je piletina te ribu.
• Konstipacija: piti mnogo tekućine kao što su prirodni sokovi, limunade te čajevi (bez kofeina). Jesti hranu koja je bogata vlaknima kao što su svjež voće, povrće i cjelovite žitarice.

Edukacijski članak za zdravstvene djelatnike

Napomena: Važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani