Važnost vitamina i minerala u CIJELJENJU RANA

Picture of two families walking in park

Pothranjenost je čest faktor rizika koji može doprinijeti slabijem zacjeljivanju rana1.

Kod starijih ljudi, koji su pod najvećim rizikom od kroničnih rana i zbog postojećih bolesti, pothranjenost se često sastoji ili od proteinske energetske pothranjenosti ili od specifičnog nedostatka vitamina i minerala2.

Zacjeljivanje rana i regeneracija tkiva su procesi koji ovise o adekvatnom unosu mikronutrijenata.

Zacjeljivanje rana i regeneracija tkiva su
procesi koji ovise o adekvatnom unosu
mikronutrijenata.

Zacjeljivanje rana, bilo od slučajne ozljede ili kirurške intervencije, uključuje aktivnost zamršene mreže krvnih stanica, tipova tkiva, citokina i čimbenika rasta. To rezultira povećanom staničnom aktivnošću, što uzrokuje pojačanu metaboličku potrebu za hranjivim tvarima.

Manjak nutrijenata može usporiti zacjeljivanje rana, a nekoliko nutritivnih faktora potrebnih za cijeljenje rana može poboljšati vrijeme zarastanja i ishod zacjeljivanja3.

Kod:

-Kirurških zahvata
-Stomatoloških zahvata
-Opeklina
-Kroničnih rana

Oksidativni stres važan je čimbenik povezan sa stresom nakon kiruskih zahvata i postoperativni oporavak4.

Oksidativni stres (OS) je neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i antioksidativnih obrambenih mehanizama5.

Oksidativni stres, iako je vitalan za pokretanje imunološkog odgovora, može uzrokovati značajno stanično oštećenje, što može biti štetno za zacjeljivanje rana. Svaka značajna rana dovodi do hipermetaboličkog i kataboličkog stanja, a nutritivne potrebe značajno se povećavaju6.

Imunološki sustav igra glavnu ulogu u procesu zacjeljivanju tkiva7.

Imunološki sustav igra glavnu
ulogu u procesu zacjeljivanja
tkiva.

VITAMIN A je odgovoran za održavanje epitela te također potiče staničnu diferencijaciju u fibroblastima i stvaranje kolagena. Manjak vitamina A može rezultirati odgođenim zacjeljivanjem rana i povećanom osjetljivošću na infekcije8. Vitamin A blagotvorno djeluje na ranu pojačavajući ranu upalnu fazu, uključujući povećanje broja monocita i makrofaga na mjestu rane, moduliranje aktivnosti kolagenaze, podržavanje diferencijacije epitelnih stanica i poboljšanje lokalizacije i stimulacije imunološkog odgovora3.

CINK je kofaktor stvaranja kolagena, također metabolizira proteine, oslobađa vitamin A iz skladištenja u jetri i pomaže u imunološkoj funkciji. Rane s povećanom drenažom, prekomjerni gubici u probavnom sustavu ili nedovoljni unos putem hrane tijekom dužih razdoblja mogu uzrokovati nedostatak cinka8. Cink je ključan za replikaciju DNK u stanicama s visokim postotkom diobe stanica, kao što su upalne i epitelne stanice i fibroblasti. U upalnoj fazi cink potiče imunološki odgovor i suprotstavlja se osjetljivosti na infektivne komplikacije aktiviranjem limfocita i stvaranjem protutijela9. Cink je esencijalni mineral u tragovima za sintezu DNA, staničnu diobu i sintezu proteina, svih potrebnih procesa za regeneraciju i obnavljanje tkiva3.

SELEN - Antioksidativna svojstva selena pogoduju zacjeljivanju rana10.

BROMELAIN - smanjuje edeme, modrice, bol i vrijeme ozdravljenja nakon traume i operativnih zahvata3.

Vitamin C potreban je za stvaranje kolagena, pravilno funkcioniranje imunološkog sustava i kao tkivni antioksidans3. Manjak vitamina C produžuje vrijeme ozdravljenja i doprinosi smanjenoj otpornosti na infekcije8. Čini se da vitamin C sudjeluje u zacjeljivanju rana s nekoliko uloga u staničnoj migraciji i transformaciji, sintezi kolagena, antioksidacijskom odgovoru i angiogenezi. U upalnoj fazi sudjeluje u regrutiranju stanica u ranu i njihovoj transformaciji u makrofage. Tijekom sinteze kolagena, vitamin C stvara dodatne veze između kolagenih vlakana koje povećavaju stabilnost i čvrstoću matrice kolagena1.

Vitamini B skupine - Koenzimi (vitamini skupine B) neophodni su za proizvodnju energije iz glukoze, aminokiselina i masti8. Vitamini skupine B, koji se sastoje od tiamina, riboflavina, piridoksina, folne kiseline, pantotenata i kobalamina, ključni su kofaktori u enzimskim reakcijama uključenim u stvaranje leukocita i u anaboličkim procesima zarastanja rana11. Dakle, nedostatak vitamina B neizravno utječe na proces zacjeljivanja rana ometajući proizvodnju antitijela i funkciju bijelih krvnih zrnaca te povećava rizik od infektivnih komplikacija12.

Bakar je odgovoran za umrežavanje kolagena i eritropoezu8. Bakar je esencijalni mineral koji ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim i metaboličkim procesima, uključujući angiogenezu, stvaranje kože te ekspresiju i stabilizaciju izvanstaničnih proteina kože13.

Željezo je sastavni dio hemoglobina, proteina crvenih krvnih zrnaca koji prenosi kisik, i neophodan je za transport kolagena i za stvaranje energije iz stanica8.

Reference: 1.Barchitta M,et al., Nutrition and Wound Healing: An Overview Focusing on the Beneficial Effects of Curcumin (Review). International Journal of Molecular Sciences 2019.,20,1119
2.Harris, C.L.; Fraser, C. Malnutrition in the institutionalized elderly: The effects on wound healing. Ostomy Wound Manag. 2004, 50, 54–63.
3.MacKay Douglas, Miller Alan L.,Nutritional support for wound healing.Altern Med Rev. 2003 Nov;8(4):359-77
4.Tsuchiya M, et al., Reduction of oxidative stress a key for enhanced postoperative recovery with fewer complications in esophageal surgery patient. Medicine (Baltimore). 2018 Nov; 97(47) 5.Cabello-Verrugio C., et al., Oxidative Stress in Disease and Aging: Mechanisms and Therapies 2016. Oxidative Medicine and Cellular Longevity (2016), https://doi.org/10.1155/2016/8786564
6.Guo S., DiPietro L.A., Factors Affecting Wound Healing. Journal of Dental Research 2010; Mar; 89(3): 219–229.
7.Larouche J. et al., Immune Regulation of Skin Wound Healing: Mechanisms and Novel Therapeutic Targets. Advances in Wound Care (New Rochelle). 2018 Jul 1; 7(7): 209–231.
8.Posthauer M.A., Dorner B., Collins N. Nutrition: a critical component of wound healing. Advance in skin wound care. 2010 Dec;23(12):560-72.
9.Todorovic V. Food and wounds: Nutritional factors in wound formation and healing. Br. J. Community Nurs. 2002;7:43–54.
10.Chow Oliver and Barbul Adrian, Immunonutrition: Role in Wound Healing and Tissue Regeneration. Advances in wound care (New Rochelle). 2014 Jan 1; 3(1): 46–53.
11.Russell L. The importance of patient’s nutritional status in wound healing. Br. J. Nurs. 2001;10:S42–S49.
12.Williams J.Z., Barbul A. Nutrition and wound healing. Crit. Care Nurs. Clin. N. Am. 2012;24:179–200
13.Borkow G. Using Copper to Improve the Well-Being of the Skin. Current Chemical Biology. 2014 Aug; 8(2): 89–102.

Edukacijski članak za zdravstvene djelatnike

Napomena: Važno je konzultirati se s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani