opvit immune support

OpVit immune support

Dodatak prehrani, 60 kapsula

ZA IMUNITET, ANTIOKSIDANS - ZAŠTITA OD OKSIDATIVNOG STRESA

Sadrži bakar, cink, selen, vitamin C i vitamin B2 koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa

Sastojci: L-askorbinska kiselina, bromelain, željezov glukonat, cinkov glukonat, emulgator: celuloza, selenom obogaćeni kvasci, retinil acetat, piridoksin hidroklorid, riboflavin, tiaminmononitrat, bakrov pentahidrat, folna kiselina, D-biotin, cijanokobalamin, biljna kapsula.

Napomena: Čuvati izvan dohvata male djece. Dodatak prehrani nije zamjena niti zamjena za uravnoteženu prehranu. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (=2 kapsule): Vitamin A 1500 µg 188% PU; Vitamin C 500 mg 625% PU; Biotin 150 µg 300% PU; Vitamin B6 4,2 mg 300% PU; Vitamin B1 3,3 mg 300% PU; Vitamin B2 4,2 mg 300% PU; Bakar 1 mg 100% PU; Vitamin B12 7,5 µg 300% PU; Folna kiselina 400 µg 200% PU; Cink 15 mg 150% PU; Selen 55 µg 100% PU; Bromelain 500 mg; Željezo 14 mg 100% PU

Upute za upotrebu: popiti 2 kapsule dnevno uz obrok, s čašom vode.

Uloga enzima bromelaina i mikronutrijenata kod cijeljenja rana

Zacjeljivanje rana nastalih kirurškim ili dentalnim zahvatom, ozljedom ili traumom, uključuje aktivnost zamršene mreže krvnih stanica, tipova tkiva, citokina i faktora rasta. To rezultira povećanom staničnom aktivnošću, što uzrokuje pojačanu metaboličku potražnju za hranjivim tvarima. Nedostaci u prehrani mogu spriječiti zacjeljivanje rana, a nekoliko nutritivnih čimbenika potrebnih za zacjeljivanje rane može poboljšati vrijeme i ishod njenog cijeljenja.

Nutritivna potpora u razdoblju prije i nakon zahvata može imati značajan utjecaj na ishod zacjeljivanja smanjenjem modrica, oteklina i upale, promicanjem zacjeljivanja rana, jačanjem imuniteta i smanjenjem oksidacije uzrokovane zahvatom i anesteticima, uz posljedično smanjenje vremena oporavka pacijenta.

Vitamin C
Suplementacija vitaminom C se preporuča budući da on potiče zacjeljivanje različitim mehanizmima, uključujući ključnu ulogu u stvaranju kolagena, pružajući potporu imunološkom sustavu i djeluje kao antioksidans tkiva te "hvatač" slobodnih radikala. Esencijalni je kofaktor za sintezu kolagena, proteoglikana i drugih organskih komponenti intracelularnog matriksa tkiva kao što su kosti, koža, stijenke kapilara i druga vezivna tkiva.

Vitamini B skupine
Smatra se da vitamini B skupine imaju mnoge prednosti, a posebno su poznati po svojoj integralnoj ulozi u proizvodnji energije. Nedavno su prepoznati po svojim prednostima i u procesu cijeljenja rana. Smatra se da B vitamini ubrzavaju zacjeljivanje rana, povećavaju sintezu proteina i broj obnavljajućih stanica na rani, sprečavaju prekomjernu upalu, štite od oksidativnog stresa i povećavaju protok krvi u tkivu.

Vitamin A
Vitamin A je neophodan za rast stanica (osobito tkiva i kosti), što je vrlo važno u procesu zacjeljivanja koji se odvija nakon operacija i ozljeda. Poznato je da aktivira proizvodnju vezivnog tkiva, uključujući kolagen (pospješuje sintezu tkiva), te pomaže u rastu novih krvnih žila, što je neophodno za prehranu novonastalog tkiva. Vitamin A pojačava početni upalni odgovor u ranama, čime se olakšava migracija stanica koje pomažu u cijeljenju rana na mjestu.

Bromelain
Bromelain smanjuje upalu, oticanje, modrice i bol nakon operacija i fizičkih ozljeda te skraćuje vrijeme zacjeljivanja.

Cink
Cink je kofaktor mnogih enzima, uključujući i one koji su potrebni za saniranje rana. Također je antioksidans i ima značajna antibakterijska svojstva. Čak i blagi nedostatak cinka može ometati optimalan oporavak od svakodnevnih oštećenja tkiva i ozbiljnijih trauma.

Selen
Selen ima snažnu antioksidativnu ulogu. Antioksidativna svojstva selena pogoduju zacjeljivanju rana.

Željezo
Željezo služi kao kofaktor u sintezi kolagena.

Bakar
Bakar ima složenu ulogu u različitim stanicama, modulirajući nekoliko faza citokina i faktora rasta u procesu cijeljenja rana.